Romukulta

RomukultaRomukulta tarkoittaa kultaesineitä, joilla ei ole muuta arvoa kuin niiden sisältämän kullan arvo. Tämä voi olla kuitenkin huomattava arvo, koska kullan hinta on huipussaan, ja kulta hyvin painavaa metallia. Niinpä pienestäkin kultakorusta maksettu hinta voi yllättää myyjän. Ennen kuin haluat myydä kultaesineitäsi, on kuitenkin hyvä perehtyä siihen mitä romukullalla tarkoitetaan, sekä mistä sen arvo ja hinta muodostuvat.

 

 

 

 

Mitä on romukulta?

Romukullaksi lasketaan esimerkiksi rikkinäiset kultakorut, kultakorut jotka ovat ns. tusinatavaraa eli niillä ei ole harvinaisuusarvoa, taiteellista arvoa tai historiallista arvoa. Samoin esimerkiksi hammaskulta on romukultaa, koska sitä ei voi käyttää uudelleen ilman sulattamista. Sen sijaan esimerkiksi kultakolikoilla ja kultamitaleilla voi olla myös keräily- eli numismaattista arvoa. Samoin asianmukaisesti leimattu ja pakattu sijoituskulta, kuten kultalevyt ja harkot, eivät ole romukultaa, vaan ne voidaan myydä hyvään hintaa sijoituskultaa välittäville yrityksille. Toimivista kultakelloista ovat myös keräilijät kiinnostuneet, joten niitä ei kannata myydä romukultana. Niiden hinta on usein paljon kullan arvoa korkeampi.

Mikä on romukullan arvo?

Romukultaa ostetaan sen sulattamiseksi ja uudelleen käyttämiseksi esimerkiksi koruteollisuudessa. Koska kullan maailmanmarkkinahinta on huipussaan, on laatikoiden pohjille unohtuneilla vanhoilla kultakoruillakin arvaamatonta arvoa. Myös rikkinäiset kultaketjut, kultaiset kellonrannekkeet voidaan sulattaa, joten ne ovat myös romukultaa. Näin jokaisen kotoa voi löytyä ”romukultakätkö.” Romukulta on siis lähtökohtaisesti arvokasta, mutta sen tarkka hinta riippuu monesta seikasta. Kullan arvo riippuu ennen kaikkea sen puhtaudesta. Romukulta, jota yritykset ostavat, täytyy yleensä olla puhtaudeltaan vähintään 8 karaatin kultaa. Kullan puhtaus on yleensä merkitty esineeseen joko karaatein tai promillein. Suomalaisten kultaesineiden puhtaus on yleensä 375, 585, 750, 916 tai 999 promillea. Nämä vastaavat 9, 14, 18, 22 ja 24 karaattia. Mitä vähemmän puhdasta kulta on, sitä alhaisempi hinta siitä maksetaan. Monissa kultaesineissä käytetty kulta ei ole puhtainta eli 24 karaatin (999 promillen) kultaa, koska puhdas kulta on varsin pehmeää metallia ja näin taipuu helposti.

Mikä on romukullan hinta?

Perushinta, jolla myös romukulta arvostetaan, on kullan maailmanmarkkinahinta. Suomalaiset kultakauppiaat käyttävät yleensä Lontoon metallipörssin (LME) hintoja. Siitä kultaa ostavat yritykset vähentävät oman kulunsa ja voitto-osuutensa. Kullan ostajat tarjoavat grammahinnat kullan eri puhtausasteille. Nämä voivat poiketa toisistaan huomattavastikin, johtuen kunkin kullan ostajan toiminnan kustannusrakenteesta ja voitto-odotuksista. Esimerkiksi sellaisella yrityksellä, jolla on kiinteitä toimipisteitä, ja joka näkee paljon vaivaa kullan arviointiprosessin dokumentointiin, on luonnollisesti korkeammat kustannukset kuin yrityksellä joka toimii ainoastaan netin välityksellä. Tällöin myös kullasta tarjottu hinta on matalampi.

Romukulta rahaksi, miten myynti tapahtuu?

Romukullan myynti tapahtuu nykyään yleisimmin postitse. Yleensä kullan ostajayritykseltä tilataan paketti, joka sisältää kullan lähettämiseen tarvittavat dokumentit, turvapussit ja kirjekuoret. Kullan lähettäminen ostajalle näin on sitova kullan myynti. Romukulta arvioidaan yleensä samana päivänä kun sen ostanut yritys vastaanottaa sen. Romukulta punnitaan, ja sen kultapitoisuus määritellään. Kultapitoisuuden määrittelyssä käytetyt esineet voivat vahingoittaa kultaesineitä, mikä on syytä pitää mielessä mikäli kultaesineiden myynti halutaan perua. Yleensä kullan ostajat maksavat kullasta pikaisesti . Arvioinnin perusteella määritellään hinta, ja myyjälle lähetetään rahat saman tien. Mikäli kullasta saatu hinta on pettymys, voidaan kullan myynti perua. Mutta yleensä kaupan peruminen on tehtävä hyvin pikaisesti, jopa vain yhden päivän sisällä rahojen vastaanottamisesta. Lisäksi myyjän on maksettava kaupan peruutuskulut, jotka voivat olla jopa 30 euroa lähetystä kohden.

Arvostelut, kommentit ja kokemukset

auta
Miten korukultaa valmistetaan?

Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Tuloksia ladataan...