Ostokulta

Ostokultaa eli romukultaaKullan maailmanmarkkinahinnan ollessa korkealla kiinnostaa monia yksityishenkilöitä myydä tarpeettomat kultaesineensä. Suomessa on nykyään paljon yrityksiä jotka ostavat kultaa kuluttajilta. Kuluttajalle on kullan myynti tehty helpoksi, mutta eri ostajilta saatava hinta ja kaupan ehdot voivat poiketa huomattavasti toisistaan. Näihin on hyvä tutustua tarkasti ennen myyntipäätöksen tekemistä.

 

 

 

 

Mitä on ostokulta?

Ostokullalla tarkoitetaan yleensä kultaesineitä, jotka myydään niiden sisältämän metallin arvon vuoksi. Toisinaan tästä käytetään myös nimitystä romukulta. Kultakorujen työn arvo sekä mahdollinen historiallinen ja tunnearvo eivät tässä merkitse mitään. Toisaalta ostokulta voi olla myös rikkinäisiä koruja, koriste-esineitä tai vaikkapa hammaskultaa. Useimmat kultaa ostavat yritykset ostavat melkein mitä tahansa kultaesineitä, joiden kultapitoisuus on vähintään 9 karaattia (375 promillea), mutta alemmatkin pitoisuudet voivat tulla kysymykseen. Koska kulta on varsin painavaa metallia, voivat pienetkin korut olla ostokultana yllättävän arvokkaita.
 

Paljonko rahaa ostokulta voi myyjälle tuoda?

Ostokullasta maksettava hinta perustuu puhtaan kullan maailmanmarkkinahintaan, joka määritellään maailman metallipörsseissä. On muistettava, että kullan maailmanmarkkinahinta on se hinta, jonka maksaa yksi ns. troy-unssi puhdasta kultaa. Troy-unssi on 31,10 grammaa. Kultaa ostavat yritykset taas yleensä ilmoittavat grammahinnan, jonka ostokullasta maksavat. Tämä hinta on siis noin 1/31 troy-unssin hinnasta. Siitä on lisäksi luonnollisesti vähennetty kultaa ostavan yrityksen kulut ja voitto (jota joskus kutsutaan myös preemioksi). Mitä vähemmän puhdasta kulta on, sitä alhaisempi hinta siitä maksetaan. Monissa kultaesineissä käytetty kulta ei ole puhtainta eli 24 karaatin (999 promillen) kultaa, koska puhdas kulta on varsin pehmeää metallia ja näin taipuu helposti. Kultaesineissä on yleensä leima tai koodi, joka kertoo siinä käytetyn kullan puhtauden joko karaatteina (kaksinumeroinen koodi) tai promilleina (kolminumeroinen koodi). Ostokullasta saatava raha siis riippuu kullan puhtaudesta ja painosta, sekä sen ostavan yrityksen katteesta. Monet ostokulta-alan yritykset kertovat nettisivuillaan paljonko he kustakin kullan puhtausasteesta maksavat grammoissa. Mikäli kultakoruissa on kiviä, niistä ei usein makseta. Joissain liikkeissä kivet voi saada takaisin, osassa liikkeistä ne tuhotaan. Mikäli haluat säilyttää kivet itselläsi on viisainta poistaa ne itse.
 

Miten kullan myynti toimii?

Lähes kaikki ostokulta-alan yritykset käyttävää samaa menetelmää kullan vastaanottamiseen. Kullan myyjä voi tilata heiltä erityisen kirjeen tai paketin, jossa kulta lähetään vakuutettuna ostajalle. Samassa yhteydessä tulee myyjän myös allekirjoittaa kullan kauppasopimus. Tämän paketin tilaaminen ja lähettäminen on kullan myyjälle yleensä ilmaista, mutta jotkut yritykset laskuttavat sellaista asiakasta, joka on kullan lähetyspaketin tilannut mutta ei käytäkään sitä. Kun kulta on saapunut ostajalle, se punnitaan ja sen kultapitoisuus arvioidaan. Monet ostokulta-alan yritykset ottavat valokuvan punnitustilanteesta, ja antavat sen kultaesineet lähettäneen myyjän nähtäväksi. Näin myyjä voi varmistaa, että hänen lähettämänsä esineet todella painavat sen verran mitä ostaja ilmoittaa. Arvioinnin päätyttyä useimmat ostokulta-alan yritykset maksavat kullan saman tien, viimeistään 24 tunnin sisällä myyjän ilmoittamalle pankkitilille. On myös yrityksiä, jotka ostavat kultaa toimipisteissään. Mikäli kultaesineet vie näihin toimipisteisiin, suoritetaan punnitus, arviointi ja maksu yleensä saman tien.

 

Voiko kultakaupan perua?

Kultaesineiden lähettämisen yhteydessä allekirjoitettava kauppasopimus on lähtökohtaisesti sitova. Monet ostokulta-alan yritykset kuitenkin lupaavat tyytyväisyystakuun, eli kaupan voi perua mikäli kullan hintaan ei ole tyytyväinen. Kullan maailmanmarkkinahinta on esimerkiksi saattanut laskea merkittävästi siihen mennessä kun kullan ostaja saa kultaesineet arvioitavakseen, tai kultaesineiden kultapitoisuus voi osoittautua luultua alhaisemmaksi. Kaupan peruminen on yleensä tehtävä mahdollisimman pian kullasta maksun saamisen jälkeen, koska ostokulta-alan yritykset ostavat kultaesineitä sulattaakseen ne. On myös huomattava että kullan puhtauden määrittelemiseen käytetyt menetelmät saattavat vahingoittaa kultaesineiden pintaa, joten niitä ei välttämättä saa takaisin aivan entisen veroisina. Kullan lähettäjä joutuu yleensä maksamaan myös palautus- ja peruutuskuluja.

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Tuloksia ladataan...