Sijoituskulta.fi


13.0
1 arviota tai kommenttia
Sijoituskulta

   Kulta on ollut vaurauden tunnusmerkki jo tuhansien vuosien ajan, ja lähes yhtä kauan on kultarahoja käytetty maksuvälineenä. Vaikka maailmassa onkin valuuttojen kultasidonnaisuudesta eli kultakannasta luovuttu, on kulta edelleen eräs maailman vilkkaimmin vaihdettuja valuuttoja. Kullalla on oma valuuttakoodi XAU, ja sen maailmanmarkkinahinta määritellään metallipörsseissä päivittäin. Kullan viime aikojen hinnannousussa onkin sijoittajien rooli ollut merkittävin. Sijoituskullan kysyntä onkin kasvanut reippaasti viime vuosina, ja myös yhä useammalle kuluttajalle on sijoituskulta varteenotettava vaihtoehto varallisuuden turvaamiseksi ja kasvattamiseksi.

   Miksi kultaan sijoitetaan?

   Kultaa pidetään perinteisesti arvonsa säilyttävänä jalometallina. Täten sijoituskulta nähdään taloudellisen epävarmuuden aikoina turvallisempana sijoituskohteena kuin vaikkapa romahduksille alttiit pörssiosakkeet, inflaatiolle altis raha, tai markkinaromahduksille alttiit kiinteistöt. Suomessa on viimeisten vuosikymmenien aikana koettu kaikki nämä romahdukset. 1990-luvulle asti oli inflaatio Suomessa varsin korkea, ja pankkitalletusten arvo putosi niiden mukana. 1990-luvun alussa koettiin merkittävä kiinteistöjen hintojen romahdus, ja viimeisin merkittävä pörssiromahdus koettiin alkusyksystä 2011. Varsinkin kansainvälinen finanssikriisi ja euroalueen vaikeudet ovat lisänneet sijoittajien kiinnostusta kultaan, ja siksi kullan hinta onkin ollut voimakkaassa nousussa viime vuosien ajan. Maailmantalouden epävarmuuksien jatkuessa sijoituskulta kasvattaa edelleen suosiotaan niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

   Miten kultaan sijoitetaan?

   Tavalliselle kuluttajalle sijoituskulta tarkoittaa yleensä fyysistä sijoituskultaa. Tällainen sijoituskulta on yleensä kultaharkkojen tai kultakolikoiden muodossa. Tällaista kultaa voi ostaa Suomessakin useista eri liikkeistä. Kultaan voi sijoittaa myös ostamalla osuuksia rahastoista jotka puolestaan sijoittavat kultaan. Kullakin menetelmällä on omat puolensa, ja kuluttajan jota kiinnostaa sijoituskulta, on hyvä perehtyä vaihtoehtoihin huolellisesti.

   Fyysinen sijoituskulta

   Fyysinen sijoituskulta, eli kultaharkot ja kultakolikot, on konkreettisesti kuluttajan hallussa. Koska kulta on hyvin painavaa metallia, voidaan suurikin varallisuus kullassa säilöä pieneen tilaan, kuten vaikka pankin tallelokeroon. Nykyisillä maailmanmarkkinahinnoilla esimerkiksi litran vetoiseen astiaan mahtuva sijoituskulta on yli 800.000 euron arvoinen. Mikäli uskoo vaikkapa euron hajoamiseen ja siitä seuraavaan pankki- ja talouskriisiin, on tämä turvallisin tapa sijoittaa kultaan. Vaikka pankkisi tekisi vararikon, on sen silti luovutettava tallelokeron sisältö eli sijoituskulta sen vuokranneelle asiakkaalle.

   Rahastoitu sijoituskulta

   Kultaan voi myös sijoittaa ostamalla osuuksia kultaan sijoittavista rahastoista. Tätä varten tarvitaan arvo-osuustili, jollaisen voi avata vaikka omassa pankissaan. Tällaisia rahasto-osuuksia on helppo ostaa ja myydä omalta tietokoneeltaan käsin muutamalla napin painalluksella. Mikäli kultaan sijoittamisen tarkoitus on hyötyä kullan hinnan lyhytaikaisista vaihteluista, on rahasto-osuuksien ostaminen ja myyminen siihen nopein ja kustannustehokkain tapa.

   Mitä sijoituskulta tuottaa?

   Sijoituskulta, oli se sitten fyysistä tai rahasto-osuuksina, ei maksa korkoa eikä osinkoa. Sen sijaan siitä voi olla kuluja, kuten tallelokeron vuokra sekä rahaston hallintomaksu. Sijoituskulta on tuottava sijoitus vain silloin, kun sen maailmanmarkkinahinta nousee korkeammalle kuin sen ostohinta, vähennettynä myynnin kuluilla. Monia kiinnostaakin sijoituskulta lähinnä siksi, että sen arvon säilymiseen uskotaan. Tosin viime vuosien kultabuumin takana on paljon sellaisiakin sijoittajia, jotka ostavat kultaa uskoen että kullan hinta jatkaa edelleen nousuaan.

   Miten seurata kullan hintakehitystä?

   Kullan hinta määräytyy päivittäin maailman metallipörsseissä kuten Lontoossa (London Metal Exchange). Internetistä löytää kullan tuoreimman hintakehityksen helposti. On muistettava, että kullan perusyksikkö on ns. troy-unssi, joka on 31,10 grammaa. Kullan maailmanmarkkinahinta on juuri tämän troy-unssin puhdasta kultaa hinta. Sijoituskulta on aina puhdasta kultaa. Harkkoina myytävän sijoituskullan puhtaus on aina vähintään 995 promillea ja kolikoina myytävän sijoituskullan puhtaus vähintään 900 promillea.

   Sijoituskulta kullan ostohinta taulukko

   Karaattia Hinta
   Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

   Lisää kommentti

   Mikä on Suomen pääkaupunki?


   Tuloksia ladataan...