Miksi kulta on niin arvokasta?


Miksi kulta on niin arvokasta?

19.10.2012

Tälläkin viikolla uutisista on saanut lukea kuinka kullan hinta on kääntynyt voimakkaaseen nousuun ja sen odotetaan nousevan uuteen hintaennätykseen vielä ennen vuoden loppua. Kullan maailmanmarkkinahinta määräytyy kysynnän mukaan, mutta onko kysyntä todella noussut niin vahvasti viime vuosien aikana kuin kullan hinta on lähes viisinkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana? Kullan noussut hinta on houkutellut myös Suomen markkinoille useita kultaa ostavia yrityksiä ja suosituimmat kuten Kultapiste ovat palvelleet jo tuhansia asiakkaita eli myös Suomen kansa on innostunut kullan myynnistä.
 

Kasvavat taloudet Aasiassa Kiinan ja Intian johdolla käyttävät toki enenemissä määrin kultaa teollisuuden tarkoituksiin, mutta Intiassa kullalla on myös suuri rooli maan rikkaassa uskonnollisessa kulttuurissa; myötäjäisiin kuuluu usein kultakoruja ja useat buddhan patsaat on päällystetty kullalla.
 

Kulta on myös säilyttänyt arvonsa jos tuhansien vuosien ajan ja on käytännössä ”ikuista”, mitkään hapot eivät sitä vahingoita. Kemiallisista ominaisuuksista johtuen kulta on myös suosittua paitsi koruissa, myös teollisuuden käytössä.
 

Kulta on usein toiminut myös sijoittajien ”turvasatamana” vaikeina taloudellisina aikoina, mikä osaltaan selittää viime vuosien nopean hintakehityksen. Fiat-valuutat ovat perinteisesti kärsineet milloin inflaatiosta, milloin deflaatiosta kun taas unssilla kultaa saa tänä päivänä ostettua laadukkaan miesten puvun, aivan kuten kaksi sataa vuotta aikaisemminkin.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Tuloksia ladataan...