Venäjä hamstraa kultaa


Venäjä hamstraa kultaa

24.08.2015

Venäjän kullanhimo ihmetyttää asiantuntijoita: viimeiset kymmenen vuotta Venäjä on kasvattanut tuntuvasti kultavarantojaan. Mitä Venäjä suunnittelee omistaessaan kaiken kullan?

 

Viimeisen kahdeksan vuoden aikana Venäjä kultavarannot ovat kolminkertaistuneet, valtion kassaholveissa on nyt lähes 1300 tonnia kultaa.

 

Venäjän kullanhimoa ihmetellään. Mitä Putin aikoo tehdä kaikella kullalla? Talouselämän artikkelin mukaan asiantuntijat arvelevat muutamia syitä Putin kullanhimoon. Ensimmäinen on se, että Venäjä on halunnut sijoittaa omaa varallisuuttaa paikalliseen kullantuontantoon. Venäjä on yksi maailman suurimmista kullan tuottajista. Toinen on se, että Venäjä on halunnut vakauttaa omaa talouttaan sijoittamalla vakaaseen kultaan. Venäjä siis mahdollisesti suojaa omaa talouttaan kansainvälisten valuuttojen heilahtelulta.

 

Todelliset syyt voivat kuitenkin olla jotakin ihan muuta. Ehkä Venäjä haluaa ostaa kultaa juuri nyt, kun se on edullisimmillaan 10 vuoteen? Tällä hetkellä unssi kultaa maksaa 1100 dollaria, kun se on ollut 2000-luvulla korkeimmillaan 1900 dollaria.

 

Maailman valtioista Yhdysvalloilla on eniten kultaa kassaholveissaan. Amerikkalaisissa holveissa kultaa on reilut 8000 tonnia, kun taas Kiinassa kultaa on 1650 tonnia. Asiantuntijat ennustavat kullan menekin pysyvän vahvana, sillä pelkästään koruteollisuus vie jo puolet kaikesta tuotetusta kullasta. Korujen osuus saattaa kasvaa, sillä Kiinan ja Intian keskiluokkaistuvat ja vaurastuvat ihmiset ostavat mielellään kultakoruja.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Tuloksia ladataan...