Näin myyt kultakoruja! Katso vinkit


Näin myyt kultakoruja! Katso vinkit

30.10.2014

Vanhoista kultakoruista saa ihan oikeaa rahaa, suhteellisen helpolla ja pienellä vaivalla. Korut eivät kuitenkaan lähde kiertoon, vaan ne sulatetaan raaka-aineeksi. Kannattaa siis miettiä tarkkaan mistä koruista on valmis luopumaan.

 

Arvokkaat perintökorut kannattaa edelleenkin jättää laatikkoon, jos ei muuten, niin jälkipolvia ajatellen. Sen sijaan korut, jotka ovat totaalisen rikki ja vailla tunnearvoa, voi huoletta vaihtaa rahaksi. Näin elektroniikka- ja terveysteollisuus saavat tarvitsemaansa arvokasta raaka-ainetta.

 

Mitä korujen myynnissä tulee tietää? ET-lehti listasi vinkit korujen myyntiin.

 

1. Paljonko kultakoruista saa rahaa?
Rahan määrä riippuu siitä, kuinka paljon kultaa korussa on. Tällä hetkellä gramma puhdasta kultaa maksaa noin 38 euroa. Suomessa esimerkiksi kultasormuksissa käytetään yleisesti 14 karaatin kultaa, jossa kultaa on noin 60%. Vihkisormuksista saa noin 40-150 euroa.

 

2. Mihin kultaesineet myydään?

Netissä, esimerkiksi myykultasi.fi -sivustolla on listattu nettikauppoja, jonne kultaesineitä voi lähettää valmiiksi kirjatuissa ja vakuutetuissa kirjekuorissa. Kultaesineitä otetaan vastaan myös kiertävissä kullanostopisteissä esimerkiksi kauppakeskuksissa. Myös kultasepänliikkeet ostavat koruja, mutta hinta saattaa olla matalampi kuin kullanostoon erikoistuneissa liikkeissä.

 

3. Hinta saattaa vaihdella.

Voit kysyä korun hintaa tutusta kultasepänliikkeestä sekä arvioituttaa se vaikka postikultaliikkeissä. Hintaan voi vaikuttaa myös kultakorujen jatkokäsittely. Jos kyseessä on erittäin vanha arvokoru tai designkoru, kannattaa hintaa kysyä myös antiikkialan ammattilaiselta tai huutokaupata esine.

 

4. Kannattaako koruja myydä juuri nyt?

Kullan hinta on noussut viimeiset kymmenen vuotta. Nyt sen arvo on tasaantunut ja huippuvuosista hieman laskenut. Kulta on kuitenkin melko vakaa ja sen hinta tuskin lähivuosina laskee. Nyt on ihan hyvä aika myydä kultakoruja.

 

5. Voinko itse arvioida kultakorun arvoa?

Kultakorut on leimattu, joten voit katsoa suurennuslasilla korusi leimasta monia asioita. Leimasta selviää esimerkiksi karaattien määrä sekä saattaa selvitä valmistaja ja suunnittelija. Leiman lukuun apua voit katsoa nettisivuilta esimerkiksi www.leimat.fi.

 

6. Kuinka luotettavia kullan ostajat ovat?

Suomen romukultamarkkinat ovat jo melko vakiintuneet. Huijarit ovat kaikonneet väljemmille vesille, joten tunnetuimpia toimijoita voidaan pitää luotettavina. Hälytyskellot pitäisi soida, jos joku lupaa esimerkiksi huomattavasti suurempaa summaa kuin kilpailijat. Tällöin et luultavasti näe korua etkä rahojasi ikinä.

 

7. Onko kullan myyjällä kuluttajansuojaa?

Myyjänä sinulla ei ole ostajan kuluttajansuojaa. Ole siksi erityisen huolellinen alkaessasi kultakaupoille. Tarkista, että hinta-arvio on ilmainen eikä korun postitus maksa sinulle mitään. Tunnetuimmilla toimijoilla on verkkosivusto, jossa voit seurata oman korusi kulkua puntarille ja siitä eteenpäin. Firmat haluavat pitää myynnin ja oston asiakkaalle mahdollisimman avoimena ja luotettavana. Jos kuitenkin tulet huijatuksi, voit ainakin kirjoitella ja varoitella netin keskustelupalstoilla asiasta, jotta muut eivät lankeaisi samaan huijaukseen.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Tuloksia ladataan...