Kullan grammahinta

Kullan grammahintaan vaikuttaa kullan puhtausKullan hinnan ollessa korkealla tasolla kiinnostaa monia myydä tarpeettomat kultaesineensä kuten korut joita ei enää käytä. Suomessa on nykyään paljon yrityksiä, jotka ostavat kultaa yksityishenkilöiltä. Näiden yritysten nettisivuilla kerrotaan yleensä se kullan grammahinta, jolla he kultaa ostavat. Kultaesineidensä myyntiä harkitsevien kuluttajien kannattaakin ensin tutustua siihen miten tämä kullan grammahinta muodostuu. Näin vältytään pettymyksiltä kultaesineillä kauppaa tehdessä.

Miten kullan hinta määräytyy?

Kullan perushinta ja täten kullan hintakehitys määräytyvät maailmanmarkkinoiden mukaan. Maailmanmarkkinoilla kullan perusyksikkö on ns. troy-unssi, joka on 31,10 grammaa. Tämän unssin nimi tulee ranskalaisesta Troyesin kaupungista, ja se on kansainvälisesti vakiintunut jalometallikaupan perusmittayksiköksi. Kullan maailmanmarkkinahinta määritellään yhdelle troy-unssille kultaa, jonka puhtaus on 99,98 prosenttia. Täten puhtaan kullan grammahinta on noin 1/31 osa maailmanmarkkinahinnasta. Kultaa ostetaan ja myydään kansainvälisillä markkinoilla vilkkaasti, ja sillä on myös oma valuuttakoodinsa XAU, vaikka kultaa ei enää käytetä maksuvälineenä. Kultaa ostavat ja myyvät sijoittajat määrittelevät nykyään pitkälti kullan maailmanmarkkinahinnan, vaikka esimerkiksi kullan kysyntä koruteollisuudessa on sijoituskysyntää suurempi.

 

Miksi kullan hinta on viime vuosina noussut?

Kulta on perinteisesti nähty eräänlaisena ”turvasatamana” sijoittajien parissa. Kullan on nähty säilyttävän arvonsa epävakaissa olosuhteissa, esimerkiksi pörssiromahdusten ja suurinflaation aikana. Kullan hinta lähti viimeksi rajuun nousuun vuonna 2008, kun USA:n subprime-asuntolainakriisi ja sitä seurannut maailmanlaajuinen finanssikriisi puhkesivat. Aivan viime aikoina ovat euroalueen vaikeudet nostaneet kullan hintaa edelleen. Niinpä myös kullan grammahinta on nykyään historiallisesti erittäin korkealla tasolla.

 

Kullan puhtaus ja kullan grammahinta

Puhdas kulta on varsin pehmeää, joten usein on esimerkiksi koruissa käytetään usein vähemmän puhdasta kultaa, johon on sekoitettu esimerkiksi hopeaa tai kuparia. Ns. valkokulta on myös kultaseosta, jossa on kullan lisäksi myös nikkeliä tai palladiumia. Punakultaan on sekoitettu kuparia, ja viherkultaan hopeaa. Kullan puhtautta ilmaistaan karaatein ja promillein. Kullan yhteydessä karaatti tarkoittaa siis puhtautta, ei painoa kuten jalokivistä puhuttaessa. Suomalaisten kultaesineiden puhtaus on yleensä 375, 585, 750, 916 tai 999 promillea. Nämä vastaavat 9, 14, 18, 22 ja 24 karaattia. Puhtaan eli 24 karaattisen kullan grammahinta on korkein, ja vähiten puhtaimman kullan grammahinta alhaisin. Näin omistamasi korun kullan grammahinta voi olla mitä tahansa 4 ja 40 euron välillä. Koska kulta on varsin painavaa metallia, voi pienikin kultakoru olla yllättävän arvokas.

 

Mistä tiedän kultaesineideni puhtauden?

Suomen lain mukaan on jalometallista valmistetut esineet leimattava niin, että niistä selviää esineessä käytetyn jalometallin puhtaus. Samanlaisia määräyksiä on useissa muissa maissa. Näin kultaesineestäsi pitäisi löytyä tällainen leima tai merkintä, jossa puhtaus on ilmoitettu joko promilleina tai karaatteina. Nämä merkinnät voivat olla hyvin pieniä, joten suurennuslasista on hyötyä kultaesineitä tutkittaessa. Mikäli korusta on tallella alkuperäinen aitoustodistus, kerrotaan siinä käytetyn kullan puhtaus. Ellei tällaisia merkintöjä tuotteesta löydy, on esineen kultapitoisuus arvioitava asiantuntijan toimesta. Kultaa ostavat yritykset arvioivat heille ostettavaksi tarjottujen esineiden kultapitoisuuden ja punnitsevat ne. Jotkut kultaa ostavat yritykset tekevät ensin myyjälle ostotarjouksen, jonka voi joko hyväksyä tai hylätä. Jotkut kullan ostajat taas edellyttävät, että myyjä allekirjoittaa kauppakirjan ja hyväksyy myynnin ehdot jo silloin kun hän lähettää kullan punnittavaksi ja arvioitavaksi. Kullan myyjän onkin syytä tutustua huolellisesti eri kullan ostajien ehtoihin ennen kuin päättää kenelle kultansa myy.

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?


Tuloksia ladataan...