Korut rahaksi

 

Korut rahaksiTodella monien ihmisten laatikoista löytyy runsaasti vanhoja ja monesti jopa arvokkaitakin koruja, joille ei nähdä enää mitään järkevää käyttöä. Myös kuolinpesistä löytyy usein koruja. Nämä korut voivat olla myös rikkinäisiä, joten niitä ei enää voi käyttää, mutta mikäli ne valmistettu jalometallista, on niillä aina vähintään metallin arvo. Jalometallien kuten kullan hinnan ollessa hyvin korkealla tasolla kiinnostaa monia muuttaa korut rahaksi. On kuitenkin monta asiaa, jotka on syytä pitää mielessä kun haluaa muuttaa korut rahaksi. Näitä ovat koruun liittyvä tunnearvo, korun historia, korun merkki, korun laatu, metalli josta koru on tehty, sekä korussa mahdollisesti olevat jalokivet.

 

 

 

Tunnearvo ja historia

Monilla koruilla, jotka ovat kuuluneet sukulaisille, tai jotka on saatu lahjaksi, on saajalleen tunnearvoa. Mutta yleisesti ottaen niillä ei ole erityistä arvoa muille. Kun muuttaa korut rahaksi, on niihin liittyvillä muistoilla ja tunneseikoilla merkitystä vain silloin, jos niiden tarinoissa on mukana esimerkiksi tunnettuja historiallisia henkilöitä. Jos isoäitisi isä on aikoinaan saanut nyt hallussasi olevan kultasormuksen lahjaksi vaikkapa Venäjän kruunuperilliseltä, ja tästä on esittää jotain todisteita, on kyseessä sellainen historiallinen arvo josta monet ovat valmiita maksamaan ylimääräistä.

Korun merkki ja laatu

Tunnettujen kultaseppien ja korutehtaiden korut ovat käytettyinäkin arvokkaampia kuin muut korut. Kannattaakin tutkia hallussaan olevien korujen leimat ja tehtaanmerkit huolellisesti, ennen kuin muuttaa korut rahaksi. Jos omistat esimerkiksi tunnetun tehtaan korun, jota ei enää valmisteta, voivat keräilijät maksaa siitä huomattaviakin summia. Samoin keräilijät tunnistavat laadukkaan kultasepäntyön, vaikkei siinä olisikaan tunnetun sepän tai tehtaan merkkiä. Mikäli korun mukana on säilynyt aitoustodistus, joka kertoo mm. siinä olevien jalokivien laadun, on se hyvin arvokas dokumentti, ja siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Siitä on todella hyötyä sinä päivänä kun muutat korut rahaksi.

Korun metalli ja jalokivet

Jalometallista tehdyillä koruilla on aina vähintään metallin arvo, vaikka ne olisivat rikki. Aidoissa jalometallikoruissa on leimat, jotka kertovat sen kulta- tai hopeapitoisuuden. Koruun voi olla myös upotettu jalokiviä. Niiden arvosta voi olla vaikeaa päästä selville. Esimerkiksi timanttien arvo vaihtelee suuresti niiden laadusta riippuen, ja usein vain asiantuntija kuten kultaseppä osaa kertoa kuinka laadukas timantti on. Myös jalokivien jäljennöksiä voi olla vaikea erottaa aidoista. Ennen kuin muuttaa jalokiviä sisältävät korut rahaksi, onkin syytä kysyä usean eri asiantuntijan mielipidettä.

 

 

Miten muutan korut rahaksi?

Mikäli epäilet korullasi olevan enemmän arvoa kuin pelkkä kullan tai hopean arvo, kannattaa tutkia huolellisesti siinä olevia merkintöjä. Mikäli korun historiasta on olemassa vähänkään kiinnostavaa tietoa, kannattaa ottaa käydä näyttämässä sitä vaikka kultasepällä, tai ottaa yhteyttä antiikkiin erikoistuneisiin huutokauppakamareihin. Tunnettujen merkkien sarjatuotantokoruja kuten Kalevala-koruja voi myös myydä itse suoraan huutokauppasivuilla. Mikäli vaikuttaa siltä, että korusi arvo on vain sen metallin arvo, on nykyään paljon yrityksiä jotka ostavat kultakoruja ja sulattavat ne. Mm. useimmat kultasormukset ja kultaketjut ovat vain metallinsa arvoisia. Korun myyjälle on tämä tehty hyvin helpoksi: useimpien kultaa ostavien yritysten nettisivuilta voi tilata ilmaiseksi paketin, jossa annetaan tarpeelliset ohjeet korun lähettämiseksi, sekä valmiiksi maksettu ja vakuutettu paketti tai kuori, jossa itse koru voidaan lähettää. Korut arvioidaan yleensä nopeasti, ja niistä maksetaan rahat pian arvioinnin jälkeen. Jos et ole tyytyväinen korusta saamaasi hintaa, on kauppa yleensä peruttavissa. Tämä on helpoin ja vaivattomin tapaa muuttaa korut rahaksi.

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Tuloksia ladataan...