Jalometallit

Jalometallit eroavat muista metalleista tiettyjen kemiallisten ominaisuuksiensa perusteella. Jalometallit ovat myös hyvin arvokkaita, ja niitä käytetään mm. koruissa, teollisuuden erikoissovellutuksissa, sekä sijoituskohteina. Tunnetuimpia jalometalleja ovat kulta, hopea ja platina. Näistä valmistetut tuotteet on Suomen lain mukaan leimattava, jotta niiden jalometallipitoisuus eli puhtaus selviää ostajalle. Jalometallit kiehtovat edelleen ihmisen mieliä, ja tämä psykologinen arvostus selittää osittain sen, miksi jalometallit ovat edelleen niin arvokkaita. Tavalliselle kuluttajalle jalometallit merkitsevät joko korujen raaka-ainetta tai sijoituskohdetta.

 

 

Kulta

Kulta on yksi tunnetuimmista jalometalleistaKulta on jalometalleista tunnetuin ja arvostetuin. Kullan hintaa seurataankin tarkoin ja se on yksi suosituimmista jalometalleista sijoituskohteena. Kulta johtaa hyvin sähköä ja on helposti muotoiltavissa. Kuten muut jalometallit, kulta ei myöskään ruostu. Kullan suurin käyttäjä on edelleen koruteollisuus. Kulta onkin ollut suosittu korumateriaali aikojen alusta lähtien, johtue sen kauniista väristä, kiillosta ja helposta muotoiltavuudesta. Kultaa esiintyy kaikkialla maailmassa, mutta kallioperän kultapitoisuuden on oltava normaalista yli tuhatkertainen jotta kultamalmin louhiminen kannattaa. Myös Suomessa on useita kultakaivoksia, ja puhdasta kultaa löytyy hippuina edelleen mm. Lapin joista. Tällaista kultaa etsitään huuhtomalla, ja Lapin kulta onkin erityisen haluttua korujen valmistuksessa hieman tavanomaista punertavan värisävynsä ansiosta. Kultaa käytetään sen sähkönjohtavuuden vuoksi mm. teollisuudessa. Kultaa on käytetty myös hammaspaikkojen ja hammasproteesien materiaalina.

Kulta oli pitkään myös vaurauden perusmittari, ja kultaa on käytetty maksuvälineenä tuhansien vuosien ajan. Kultakolikot alkoivat hävitä arkikäytöstä useimmissa maissa jo vuosisatoja sitten, mutta eri maiden valuuttojen arvot olivat pitkään sidoksissa kultaan. Nykyään kultaa ostetaan yhä enemmän sijoitusmielessä, sillä yleinen näkemys on että jalometallit kuten kulta eivät menetä arvoaan talouskriiseissä, toisin kuin vaikkapa pörssiosakkeet. Kultaa ostetaan ja myydään kansainvälisillä markkinoilla vilkkaasti, ja sillä on myös oma valuuttakoodinsa XAU, vaikka kultaa ei enää käytetä maksuvälineenä. Kuitenkin kullan ja rahan yhteinen historia on pitkä, ja kulta onkin eräs maailman vaihdetuimmista ”valuutoista” Yhdysvaltain dollarin, euron ja japanin jenin ohella.

Hopea

Hopea on tunnettu ihmiskunnan historiassa tuhansien vuosien ajan. Varhaisimmat todisteet hopean tuntemuksesta ja käytöstä eivät ole kuitenkaan yhtä vanhoja kuin kultaesinelöydöt, koska ns. vanhassa maailmassa hopea oli kultaa paljon harvinaisempaa. Ennen vanhaan olivatkin nämä jalometallit lähes yhtä arvokkaita. Hopean hintaa laskivat kuitenkin myöhäisemmän ajan hopeaesiintymien löydöt mm. Amerikassa. Nykyään hopean hinta on vain muutama prosentti kullan hinnasta. Hopeaa käytetään laajalti korujen valmistuksessa, sekä sellaisenaan että kultaan sekoitettuna. Sekoitusta jossa on kultaa sekä 30-40 prosenttia hopeaa kutsutaan viherkullaksi. Hopea on ollut vuosisatojen ajan suosittua myös ruokailuvälineissä. Hopea on kultaa huomattavasti kevyempää, joten hopea on tällaisessa käytössä kultaa käytännöllisempää. Nykyään suurin osa hopeasta menee teollisuuskäyttöön: hopean lämmön ja sähkönjohtamisen kyky onkin parempi kuin millään muulla metallilla.

Hopeaa on käytetty vuosituhansien ajan maksuvälineenä kullan rinnalla. Ennen kultaa oli mm. Euroopan maiden valuuttojen arvot kytketty yleisesti hopeaan. Näin nämä jalometallit jakavat yhteisen historian maailman talousjärjestelmässä, ja nykyään myös hopeaa ostetaan ja myydään maailman jalometallipörsseissä. Kullan hinnan noustua viime vuosina monien mielestä liiankin voimakkaasti ovat useat sijoittajat kiinnostuneet entistä enemmän hopeasta.

 

Platina

Platina on vähemmän tunnettu jalometalliPlatina tuli tunnetuksi ihmiskunnalle vasta varsin myöhäisessä vaiheessa. Se on kultaakin kalliimpaa, ja sen pääasiallinen käyttö on teollisuudessa. Mm. erilaisissa nestekidenäytöissä on platinaa. Koruissakin on platinan käyttö tullut viime vuosina suositummaksi. Platinaa ostetaan myös sijoituskohteena, vaikka se ei olekaan tässä tarkoituksessa yhtä tunnettua kuin muut jalometallit kuten kulta ja hopea.

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Tuloksia ladataan...