Hopea rahaksi

Hopean myyminenKullan hinnan ohella myös hopean hinta on noussut voimakkaasti viime vuosina. Näin monet yritykset, jotka ostavat kultaa, tarjoutuvat ostamaan myös hopeaa. Monia voikin kiinnostaa muuttaa myös hopea rahaksi. Hopean hinta ei ole tosin yhtä suuri kuin kullasta saatava hinta, joten pienistä hopeakoruista ei saa paljoakaan rahaa.

Mutta monilla on kotonaan esimerkiksi hopeisia kynttilänjalkoja ja ruokailuvälineitä, joissa on jo sen verran hopeaa että voi kannattaa muuttaa hopea rahaksi. Jos kiinnostaa muuttaa hopea rahaksi, kannattaa perehtyä hopean ostotoimintaan tarkemmin parhaan hinnan saamiseksi.

Kuinka arvokasta hopea on?

Hopea oli pitkään melkein yhtä arvokasta kuin kultakin. Mutta viimeisten parin sadan vuoden aikana uudet hopealöydöt mm. Amerikasta laskivat hopean hintaa melkoisesti. Siinä missä kullan ostohinta on parhaimmillaan useita kymmeniä euroja grammalta, lasketaan hopean grammahinta yleensä muutamissa kymmenissä senteissä. Kuitenkin esimerkiksi hopeinen kynttilänjalka voi olla sen verran painava, että siitä saa jopa useita satoja euroja.

Näin voi hyvinkin kannattaa muuttaa ylimääräinen hopea rahaksi.

 

Miten hopean hinta määräytyy?

Se hopean hinta, johon hopean ostajien tarjoamat hinnat perustuvat, on hopean maailmanmarkkinahinta. Se määritellään päivittäin maailman metallipörsseissä. Suomalaiset jalometallikauppiaat käyttävät hinnoittelunsa lähtökohtana Lontoon metallipörssin (LME) hintoja. On huomattava että hopean maailmanmarkkinahinta on annettu yhdelle ns. troy-unssille puhdasta hopeaa. Yksi troy-unssi on 31,10 grammaa. Näin hopean grammahinta on noin 1/31 maailmanmarkkinahinnasta. Lisäksi hopean hintaan vaikuttaa myös sen puhtaus. Puhdasta eli 999 promillen hopeaa käytetään hopeaesineissä verraten harvoin. Yleisimmät hopean puhtausasteet ovat 925 promillea (ns. sterling-hopea) sekä 830 promillea. Aidoissa hopeaesineissä pitäisi olla leima, josta näkyy hopean puhtausaste. Lisäksi hopean ostajien maksamista hinnoista on vähennetty heidän katteensa eli kulut ja voitto. Nämä voivat vaihdella melkoisesti yritykseltä toiselle. On luonnollista että hopeaa ostavalla yrityksellä, jolla on esimerkiksi useita toimipisteitä kaupunkien keskustoissa, on suuremmat kulut kuin yrityksellä joka ostaa hopeaa vain postin välityksellä. Kun tulee ajankohtaiseksi muuttaa hopea rahaksi, onkin syytä vertailla huolellisesti eri ostajia.

Miten muuttaa hopea rahaksi käytännössä?

Kullan ostamiseen yksityishenkilöiltä on kehittynyt vakiintunut ja useiden yritysten käyttämä toimintapa, jossa kultaesineidensä myymisestä kiinnostunut voi tilata kullan ostajalta paketin, jossa kultaesineet voidaan lähettää turvallisesti ostajalle arviointia ja myyntiä varten. Hopean hinta on kuitenkin sen verran alhainen, että markkinoilla on huomattavasti vähemmän yrityksiä, jotka ostavat samalla tavalla hopeaa. Hopean ostamista postitse pidetään sen alhaisemman grammahinnan takia vähemmän kannattavana. Jotkut yritykset ostavat hopeaa postitse mikäli samassa lähetyksessä on myös kultaesineitä. Niinpä voikin olla kannattavampaa viedä hopea näytettäväksi ostajayrityksen toimipisteeseen. Mikäli omistat esimerkiksi täydellisen pöytähopeasarjan, voi siitä saada metallin arvoa huomattavasti korkeamman hinnan vaikkapa huutokaupassa. Sama pätee myös hopeakoruihin, joilla on historiallista tai tyyliarvoa, tai joihin on upotettu aitoja jalokiviä. Onkin kannattavampaa muuttaa tällainen hopea rahaksi muualla kuin pelkästä metallista kiinnostuneissa liikkeissä.

Miten hopea arvioidaan ja miten siitä maksetaan?

Hopea arvioidaan punnitsemalla se, ja määrittelemällä sen hopeapitoisuus. Luotettavimmat hopean ostajat ottavat kuvan punnitustilanteesta, jossa vaa’an lukema on nähtävissä, ja antavat sen asiakkaan nähtäväksi. Mikäli viet hopean arvometallia ostavan liikkeen toimipisteeseen, tapahtuu arviointi odottaessa, ja myös hopeasta maksettavat rahat annetaan käteen saman tien. Postin kautta myytävästä hopeasta maksetaan rahat pankkitilille yrityksestä riippuen 1-6 päivässä hopean vastaanottamisesta.

Arvostelut, kommentit ja kokemukset

Terhi Mäki
Hei, Romuliike Mäki Ky:ltä on 19.-20.2.2013 välisenä yönä varastettu noin 20 kg romuhopeaa. Hopea oli lastumaista (halkaisija ehkä 2-4 cm ja pakuus noin 0,5 cm) seassa ei uskota olevan kojuja eikä astioita.

Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Tuloksia ladataan...