10 tapaa sijoittaa kultaan

Kultaan voi sijoittaa monella eri tavalla. Sijoitusneuvontaa tarjoava Skipton Financial Services listasi Daily Telegrafille 10 suosituinta tapaa sijoittaa kultaan.

 

1. Kultaharkot

Kultaharkon hinta perustuu suoraan päivän markkinahintaan, johon on lisätty harkon valmistus- ja markkinointipalkkio. Mitä pienempi harkko, sitä suurempi palkkio on: keskimäärin 5 gramman harkossa myyjän osuus on 23 prosenttia, kun kilon harkossa se on 5 prosenttia. 

2. Vanhat kolikot

Yksi tapa omistaa kultaa on ostaa 22-karaattisia vanhoja kultakolikoita. Briteissä vanhat hallitsijat ovat suosittuja: 1800-luvun lopun kolikoiden arvo pysyy tällä hetkellä parhaiten. Uudet kultakolikot ovat kalliimpia hankkia kuin vanhat, vaikka niiden jälleenmyyntiarvo on sama.

 

3. Etelä-Afrikkalaiset kolikot

Etelä-Afrikkalaiset Krugerrand-kolikot ovat niin sanottua uutta kultaa. Pienin kolikko on 0,1 unssia ja suurin yhden unssin. Kolikoissa on kohtuullinen jälleenmyyntiarvo.

 

4. Pörssilistatut kultarahastot

Kultarahastot käyvät kulta-arvopapereilla kauppaa Lontoon pörssissä. Rahastot seuraavat kultamarkkinoita ja -hintaa sekä tekevät sijoituksia päivittäin. Rahastot ottavat toiminnastaan maksuksi noin 0,4 prosenttia voitosta. Pörssi myös tietyssä määrin sääntelee rahoitustuotteita.

 

5. Sijoitusrahastot

Sijoitusrahastot voivat sijoittaa kullankaivuuyrityksiin tai muihin luonnonvaroihin liittyviin yrityksiin. Kaivauksiin liittyvät osakkeet eivät pysy yhtä tasaisena kuin itse kullan hinta.

 

6. Kulta holvissa

Pankit tarjoavat erityisiä kultatilejä, jotka ovat sidottu fyysiseen kultaharkkoon. Tilejä on kahdenlaisia: kohdennettuja ja jaettuja.

Kohdennettujen tilien takeena on omat pysyvät kultaharkot holvissa. Sijoittaja voi tarvittaessa vaikka käydä hypistelemässä harkkojaan.

Jaetuissa tileissä takeena on myös kultaharkot, mutta niistä ei ole nimetty omistajalleen tiettyä. Pankki takaa itselleen oikeuden vuokrata sijoittajan omistamia harkkoja takuiksi, mikä vähentää sijoittajan kuluja talletuksissa ja vakuutuksissa.

 

7. Kultaosakkeet

Sijoittaja voi aina ostaa yksittäisiä osakkeita joko kullanmyynti tai -välitysyristyksistä tai kullantuotantoon liittyvistä yrityksistä. Omiinkin sijoituksiin on mahdollista saada asiantuntijan apua.

 

8. Kultakorut

Vaikka 60 prosenttia kullan kysynnästä kohdistuu kultakoruihin, koruja ei pidetä erityisen hyvänä kultasijoituksena. Syynä on kultakorujen huono jälleenmyyntiarvo verrattuna kultaharkkoihin. Korun jalostukseen ja myymiseen uppoaa iso osa kullan arvosta.

 

9. Kultatodistukset

1930-luvulle asti viralliset kultatodistukset myönsi Yhdysvaltain valtiovarainministeriö. Kultakantaan sidottu dollari oli mahdollista vaihtaa arvoonsa kultaa milloin tahansa. Sittemmin, kun kultakanta jäi historiaan, sijoittajien on ollut mahdollista ostaa osuus pankin holvissa olevasta kullasta ja saada siitä todistus itselleen. Sijoittaja säästyy kullan säilömisen ja vakuuttamisen riskeiltä.

Kultatodistuksia antavia pankkeja löytyy erityisesti Saksasta ja Sveitsistä.

 

10. Strukturoidut tuotteet

Strukturoidut tuotteet ovat joko yksittäisiä pörssistä löytyviä luonnonvaroja, kultaa, sokeria, platinaa, tai lajitelmia useista näistä. Strukturoituihin tuotteisiin sijoitetaan yleensä asiantuntijoiden kautta viideksi vuodeksi kerrallaan. Yleensä vähimmäisvoittoprosentiksi määritellään 100, jolloin sijoittaja ei häviä mitään jos ei voitakaan.

Strukturoituihin tuotteisiin sijoittamisessa on syytä varautua lukemaan sivukaupalla pienellä kirjoitettuja sääntöjä ja pykäliä.

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Tuloksia ladataan...